Všechny začátky mají své společné

22.11.2018

Nejste v tom sami - také se pokouším do života zařadit něco nového - a sice pečení domácího kváskového chleba. Zjistila jsem, že to má s konceptem cvičení PERMANENTO společného mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Pro vás je to dobrá zpráva, protože se opět ponořím do těch začátečnických chvilek a budu moci aktualizovat své rady a fígle pro vás. Cvičení mám dávno zažrané pod kůží a vlastně moc nechápu, proč by to někdo dobrovolně necvičil. Přesto začátky nejsou snadné a nemusí se to podařit hned napoprvé.

Ani já se nepokouším péct domácí chléb poprvé.

Můj první pokus byl asi před třemi lety. Pamatuji se, jak jsem se těšila a vůbec si nepřipouštěla, že by to mohlo zkrachovat. Kamarádka mi poslala recept a kvásek. Já to musela přečíst několikrát, abych to pobrala, a pak dlouho plánovat, kdy vlastně mám začít, aby to všechno klaplo. Přišlo mi to strašně složité. První zadělávání těsta jsem si naplánovala na ráno. Myslela jsem, že to bude šup šup akce, ale to byl omyl. Zlomila jsem vařečku a pak si upatlala ruce tak, že málem nešly umýt. Navíc jsem se úplně zpotila - nejdřív námahou, pak panikou, že ani nestihnu odvézt syna do školky. Byl to úplně upřímně pořádný stres. Nakonec to vše nějak dopadlo, chleba byl k jídlu, ale další pečení se už nekonalo. Možná už tady začínáte cítit, že něco podobného jste už zažili - jen ne s chlebem, ale s nějakým cvičením, a že těch shod možná bude více...

Už to nebudu protahovat a jen vypíchnu pár společných rysů, které se mi v posledním týdnu podařilo najít. Je jich zatím 12 - a určitě by se daly najít další!!!

  • je třeba začít hned

Kvásek nečeká a je třeba ho neustále přikrmovat. Se cvičením to je stejné. Sice vás nehoní kvasnice, ale pokud nevyužijete své odhodlání v začátku, tak se vaše šance na úspěch rapidně snižují.

  • ještě než začnete, už máte v hlavě první otázku... a další rychle přibývají

I když jsem dostala podrobné instrukce, tak jsem najednou nevěděla jestli kvásek do lednice nebo radši na kuchyň, jestli na něj můžu sáhnout rukou, jestli sklenici zavřít nebo nechat otevřenou, jak moc husté to má být, atd... To stejné se dost pravděpodobně může odehrávat i ve vašich hlavách po workshopu - informací bylo spousta a otázek je najednou ještě víc! Není nic snazšího než se zeptat anebo to prostě vyzkoušet. Spousta věcí si sedne postupně.

  • je třeba si každý den vzpomenout

Ani tohle není tak jednoduché, jak se může zdát. Poprvé jsem musela vylézt z postele, protože za celý den jsem si ani jednou nevzpomněla. Jindy jsem kvásek krmila dokonce až ráno a prakticky v letu. No, zdá se že na některé věci lze zapomenout opravdu snadno - cvičení nevyjímaje!

  • je třeba trochu plánovat dopředu

Musíte si to trochu rozvrhnout, abyste měli dost kvásku, když bude zrovna docházet ten předchozí chléb. Stejně tak musíte naplánovat hnětení a kynutí, abyste v ten správný čas mohli chléb šupnout do trouby. A bez plánování si moc nezacvičíte. Vždy se najde na práci něco jiného.

  • je to makačka

No a také zjistíte, jak málo používáte některé svaly. U hnětení i cvičení! Prostě budou bolet a je to jen dobře. Aspoň víte, že je ještě máte!

  • nemusí to jít podle plánu

A pak je vždy třeba počítat s tím, že to nepůjde podle plánu. Těsto třeba někdy nekyne, tak jak jste předpokládali. Je potřeba být flexibilní! Se cvičením je to stejné. Naplánujete si delší a náročnější sestavičku na večer a pak přijdete o dvě hodiny později a jste úplně vysátí... tak si zacvičíte lehčí variantu nebo se jen před usnutím zaměříte na správné dýchání.

  • variabilita je žádoucí

Ani chleba nemusí být pokaždé stejný! Někdy můžete přidat semínka, jindy třeba dýni. Podle chuti a příležitosti. Do sestav si také můžete přidávat oblíbené cviky a naopak někdy vynechat ty, se kterými třeba trochu bojujete. Bude vás to víc bavit a budete se cítit lépe! Navíc i kvásek lze na týden šoupnout do lednice a nechat ho o hladu! Stejně tak můžete na týden pověsit na hřebík cvičení!

  • výsledek je vždy skvělý

Po vyndání voňavého bochníku vaší výroby se zákonitě dostaví dobrý pocit! Po cvičení také!

  • dobrý pocit hned tak neodejte

Cítíte se dobře i později, když vám rodina nebo přátelé vaše dílo pochválí! Po pravidelném cvičení budete zářit a dříve nebo později si toho také někdo všimne. To vás může je ještě více rozzářit.

  • s každým pokusem to jde snadněji

Navíc zjistíte, že s každým pečením jde vše snadněji. Získáváte zkušenosti a jste schopni reagovat na změny nebo nepředvídatelné sitauce. Se cvičením to není jinak a tahle fáze je možná nejdůležitější! Znamená to, že se vracíte do svého těla, začínáte vnímat jeho potřeby a co víc - umíte na ně reagovat.

  • některé odpovědi přicházejí postupně sami

Brzy zjistíte, že některé odpovědi na počáteční otázky přišly sami. Cvičení také dá mnoho odpovědí samo. Tělo ví, co je pro něj dobré a navede vás. Jen mu dát šanci a nezapomenout naslouchat.

  • a najednou zjistíte, že to jde všechno samo - bez úsilí a s radostí

Tam sice ještě úplně nejsem, ale věřím, že tentokrát to je na dobré cestě. Asi jsem dozrála a přišel můj čas na pečení domácího chleba!

Stejně tak je potřeba dozrát ke cvičení PERMANENTO - neobejde se to bez přijetí jisté zodpovědnosti, která často přichází s nemilou nebo zdánlivě neřešitelnou zkušeností.

Bohužel hranici, která člověka donutí začít něco dělat, má mnoho z nás dost daleko.  Někdo toho musí vyzkoušet opravdu hodně, aby pochopil, že nejlepší bude se spolehnout především sám na sebe a konečně něco v životě změnit - ne na chvilku, ale permanentě!